Web Analytics Made Easy - Statcounter

اخیرا وزیر جهاد کشاورزی از حذف عوارض صادراتی پنج کالای کشاورزی از جمله گوشت مرغ، تخم‌مرغ، شیر خشک، خامه و چربی در جلسه ستاد تنظیم بازار خبر داده و گفته است که با توجه به مازاد تولید این محصولات امکان صادراتشان مهیا شده است. خشکسالی و تغییرات آب و هوایی، بحران جهانی در تامین کود شیمیایی، گرانی نفت و جنگ میان روسیه و اوکراین امنیت غذایی را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار داده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در چنین شرایطی که کشور‌ها به دلیل قحطی نگران امنیت غذایی‌شان بوده و به احتکار غذا روی آورده‌اند و میزان صادرات مواد غذایی خود را به شدت کاهش داده‌اند، وزارت کشاورزی ایران عوارض صادراتی پنج محصول غذایی را حذف کرده است. به گفته کارشناسان چنین تصمیماتی تبعات جبران‌ناپذیری را برای اقتصاد و جامعه به همراه خواهد داشت.

«مرتضی افقه»، اقتصاددان با اشاره به تصمیم حذف عوارض صادراتی به اقتصاد ۲۴ گفت: «طرفداران اقتصاد آزاد می‌گویند ارز را آزاد بگذاریم تا صادرات افزایش یابد. چنین نظریه‌هایی برای کشوری همچون چین که محصولات نهایی و کالا‌های های‌تک تولید می‌کند مصداق دارد، اما برای کشوری مثل ایران که در صنعت عقب مانده و محصول نهایی قابل رقابت با کشور‌های دیگری ندارد عملا چنین سیاست‌هایی منجربه افزایش صادرات محصولات کشاورزی و مواد خام خواهد شد. ما باید توجه داشته باشیم صادرات محصولات نهایی و های‌تک برای اقتصاد کشور مفید است، اما وقتی صادرات منجربه تخلیه منابع طبیعی و یا محصولات مورد استفاده مردمان همان کشور شود تبعات سنگینی را به دنبال خواهد داشت.»

ما در شرایط خاصی قرار داریم

وی افزود: «ما اکنون در شرایط خاصی قرار داریم و بسیاری از کشور‌ها برای آسیب کمتر از بحران احتمالی امنیت غذایی اقدام به ذخیره‌سازی مواد غذایی کرده‌اند. ما نیز باید از نیاز‌های غذایی‌مان مراقبت کنیم و پیشاپیش ذخیره غذایی مناسبی را تهیه کنیم تا در صورت بحران احتمالی آسیب کمتری ببینیم. اما به جای احتکار و مراقبت از منابع و مواد غذایی قوانینی میگذاریم که عکس این ماجرا عمل می‌کند.»

این اقتصاددان اظهار کرد: «متاسفانه دائم گفته می‌شد که دولت قبل سفره مردم را به برجام گره زده بود. واقعیت این است که با چنین سیاست‌هایی گره خوردن سفره‌ها به برجام نسبت به قبل دو چندان شده است. گفته می‌شود که حذف عوارض و افزایش صادرات به دلیل مازاد تولید است، اما من معتقدم، چون قیمت محصولات به شدت افزایش پیدا کرده و مردم قدرت خرید خود را از دست داده‌اند مازاد تولید و عرضه به وجود آمده است وگرنه نیاز به محصولات غذایی همچنان ادامه دارد. پس مازاد محصولات کاهش قدرت خرید را ثابت می‌کند و، چون محصولات کشاورزی محصولاتی هستند که در مدت زمان کوتاهی فاسد می‌شوند باید آن را صادر کنند.»

افقه ادامه داد: «اکنون خانوار‌ها با چالش گرانی مواد غذایی روبه‌رو هستند و من گمان می‌کنم از نیمه دوم سال علاوه بر گرانی با چالش نبود محصول نیز مواجه خواهیم شد. به عبارتی روشن‌تر با چنین تصمیماتی ممکن است محصولی در بازار کم شود حالا می‌خواهد گران باشد و یا ارزان.»
وی تاکید کرد: «بسیاری معتقد بودند که ارز ۴۲۰۰ تومانی باعث افزایش قاچاق در کشور شده است و باید آن را حذف کرد. باید توجه داشته باشیم با حذف عوارض از صادرات نیز زمینه‌ای مناسب فراهم شده و کالا به شکل دیگری از کشور خارج می‌شود.»
حال با این شرایط باید منتظر ماند و دید که نتیجه حذف گمرکی از موادغذایی و آسیب‌های آن کی خود را به رخ اقتصاد خانوار‌های ایرانی می‌کشد.

منبع: پول نیوز

کلیدواژه: مواد غذایی کالای اساسی کالای اساسی کالاهای اساسی کالا مواد غذایی حذف عوارض

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.poolnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پول نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۵۲۲۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رشد ۴۸ درصدی تجارت خارجی کشور در شروع۱۴۰۳/ تراز تجاری با و بدون نفت مثبت شد

گمرک ایران اعلام کرد: تجارت خارجی کشور (مجموع صادرات و واردات) با احتساب نفت خام، میعانات گازی، خدمات فنی مهندسی و برق در فروردین ماه سال جاری با ۴۷.۶۳ درصد افزایش به رقم ۱۰ میلیارد و ۴۲۰ میلیون دلار رسید.

به گزارش تابناک اقتصادی؛ از مجموع صادرات و واردات کشور ۷ میلیارد و ۶۸۰ میلیون دلار به صادرات و ۲ میلیارد و ۷۴۰ میلیون دلار آن به واردات اختصاص داشت.

بر اساس این گزارش، تراز تجاری کشور با احتساب نفت خام، میعانات گازی، خدمات فنی مهندسی و برق در فروردین ماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل به میزان ۴ میلیارد و ۹۴۰ میلیون دلار مثبت بوده است.

این گزارش با اشاره به اینکه صادرات بدون احتساب نفت خام، میعانات گازی، خدمات فنی مهندسی، برق و صادرات از محل تجارت چمدانی در این مدت به میزان ۳ میلیارد و ۱۷۰ میلیون دلار بوده است، می‌افزاید: تراز تجاری کشور بدون نفت هم در فروردین ماه در مقایسه با مدت مشابه قبل ۴۳۰ میلیون دلار مثبت بود.

این گزارش حاکیست، صادرات نفت خام، کوره و میعانات گازی در فروردین ماه سال جاری ۴ میلیارد و ۱۸۰ میلیون دلار بوده است.

براساس این گزارش، ارزش صادرات کشور در فروردین ماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۶.۸۵ درصد کاهش نشان می‌دهد.

این گزارش با اشاره به اینکه ۳ قلم عمده کالای صادراتی در فروردین ۱۴۰۳ به پروپان مایع شده با ۲۱۸ میلیون دلار، متانول با ۲۰۱ میلیون دلار و قیر نفت با ۱۸۰ میلیون دلار اختصاص داشت، می‌افزاید: میانگین ارزش هر تن کالای صادراتی در این مدت با ۷.۹۶ درصد کاهش به رقم ۳۲۸ دلار رسیده است.

در این مدت ۹ میلیون و ۷۰۰ هزار تن کالا به خارج از کشور صادر شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۹.۶۶ درصد کاهش داشته است.

عمده‌ترین مقاصد کالا‌های صادراتی ایران در فروردین ماه سال جاری شامل کشور‌های چین، عراق، امارات متحده عربی، ترکیه، پاکستان، افغانستان و عمان بوده است که این ۷ کشور، ۷۸ درصد از وزن و ۸۳ درصد از ارزش کل صادرات کشور را به خود اختصاص دادند.

براساس این گزارش در فروردین ماه سال جاری، میزان صادرات کالا‌های پتروشیمی ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تن به ارزش یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار بوده که به لحاظ وزن ۲۵.۷۷ درصد و از حیث ارزش ۲۴ درصد کاهش نشان می‌دهد.

این گزارش می‌افزاید: در بین ۱۰ قلم عمده کالا‌های صادراتی، گاز‌های نفتی و هیدروکربور‌های گازی شکل مایع شده، اوره و میله‌های آهنی و فولادی از بیشترین افزایش و گاز طبیعی مایع شده، شمش از آهن و فولاد و بوتان مایع شده از بیشترین کاهش در ارزش برخوردار بودند.

این گزارش در خصوص واردات کالا به کشور در فروردین ماه سال جاری می‌افزاید: در این مدت ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تن کالا به ارزش ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار وارد کشور شد که به لحاظ وزن ۳۳.۳۸ درصد افزایش و از حیث ارزش ۱۱.۳۶ درصد کاهش داشته است.

ذرت دامی با ۳۵۳ میلیون دلار، کنجاله سویا با ۱۸۱ میلیون دلار و گوشی‌های تلفن هوشمند با ۱۰۶ میلیون دلار ۳ قلم عمده کالا‌های وارداتی در فروردین ماه سال جاری بوده‌اند.

بیشترین افزایش در بین ۱۰ قلم اول کالا‌های وارداتی به طلا به اشکال خام، کنجاله سویا و روغن دانه آفتاب‌گردان و بیشترین کاهش در ارزش نیز به قطعات منفصله جهت تولید اتومبیل سواری با کد تعرفه ۹۸۸۷۰۳۱۲، دانه سویا و برنج اختصاص داشت.

متوسط ارزش گمرکی هر تن کالای وارداتی در فروردین ماه سال جاری یک هزار و ۱۲۲ دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۳.۵۴ درصد کاهش داشته است.

بر اساس این گزارش، ۷ کشور اول طرف معامله با ایران در فروردین ماه سال جاری شامل کشور‌های امارات متحده عربی، چین، ترکیه، هلند، آلمان، هند و هنگ‌کنگ در مجموع ۷۲ درصد از وزن و ۷۸ درصد از ارزش کل واردات کشور را به خود اختصاص دادند.

میزان ترانزیت خارجی کشور از مسیر ایران در فروردین ماه سال جاری با ۴۷ درصد افزایش به رقم یک میلیون ۶۰۰ هزار تن رسید.

دیگر خبرها

  • فولاد مبارکه بزرگترین صادرکننده غیرنفتی در سال ۱۴۰۲ شد
  • بهادری جهرمی: تراز تجاری کشور بدون نفت مثبت شد
  • تراز تجاری کشور بدون نفت مثبت شد
  • سخنگوی دولت: تراز تجاری کشور بدون نفت مثبت شد
  • امکان تامین نهاده دام و طیور با کشت فراسرزمینی/می توان هاب غذایی منطقه شد
  • فرصت توسعه صادرات محصولات و ماشین‌آلات کشاورزی به ترکمنستان
  • رشد ۴۸ درصدی تجارت خارجی کشور در شروع۱۴۰۳/ تراز تجاری با و بدون نفت مثبت شد
  • ابداع شرکت دانش‌بنیان سمنانی به کمک پرورش‌دهندگان ماهی آمد
  • ارائه تکنولوژی‌های بومی در بخش کشاورزی/ رفع مشکل صادرات با آفت‌کش زیست‌سازگار
  • رفع مشکل صادرات با تولید آفت‌کش زیست‌سازگار